Rozgrzewające dania część II
Gdy na dworze zimno i szaro, warto jeść potrawy dodające energii. Oto jadłospis dla maluszka z rozgrzewającymi posiłkami na cały dzień.
UdostępnijDaktylowe pierniczki
SKŁADNIKI:
- 10 g sezamu
- 10 g wiórków kokosowych BAKALLINO
- 15 g daktyli
- 10 g masła orzechowego
- łyżka płatków owsianych Plony Natury
- łyżeczka miodu polskiego wielokwiatowego Złota Pasieka
- 5 g mąki pszennej Złote Pola
- szczypta przyprawy korzennej
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle bez pestek zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, aż zmiękną. W tym czasie zmiksować blenderem płatki owsiane. Płatki oraz mąkę pszenną połączyć z wiórkami i przyprawą korzenną. Daktyle, masło orzechowe i sezam zmiksować na gładką masę. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać z niego dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10–13 minut.
Przepis przygotowany dla 1 porcji, wartość energetyczna jednej porcji: 350 kcal.
Rozgrzewające dania część II